Mangler du tenner?

Manglende tenner må erstattes. Det er flere grunner til hvorfor du bør erstatte tapte tenner straks etter at de faller ut.

  • Den første grunnen er å holde smilet så god som mulig for å hjelpe din selvtillit.
  • Dessuten kan et gap i tennene bidra til bevegelse av de andre tennene. Tennene rundt området av den manglende tannen vil tendere til å skifte mot hverandre for å fylle mangler gap.
  • Til slutt, erstatning av en manglende tann kan være avgjørende for hvordan tennene fungerer sammen. Tennene er brukt for å spise, kommunisere og smile. Hvis du mangler en tann eller mer enn én tann, kan det påvirke uttalelsen av ord. Også ved å spise visse typer mat, kan det påvirke hvordan du spiser, og det kan være veldig ubehagelig.

Hvordan kan vi hjelpe deg som mangler en eller flere tenner?

Tannimplantat

Etter vår mening, er tannimplantater den beste måten å erstatte manglende tenner på. De fungerer som naturlige tannrøtter, slik at en krone skal festes som ser ut akkurat som de andre tennene. Her er noen fordeler ved å ha tannimplantater:

  • Implantater ser ut og fungerer som naturlige tenner
  • Du kan spise og drikke alt du ønsker
  • Implantater er langvarige, stabile og komfortable

Les mer om implantat her

Tannbro

Det andre alternativet som vi anbefaler er tannbro. En bro er en fast løsning av en manglende tann eller tenner. Broer er vanligvis laget av porselen og er  fester til dine enge tenner, og en krone er plassert i mellomrommet.

Bro vs. Implantat

Her er kostnaden ikke en faktor. Hvis bare en tann mangler, koster et implantat omtrent det samme som en tradisjonell bro. Noen faktorer må vurderes:

  • Broer krever ikke kirurgi, mens tannimplantater gjør. Prosedyren er raskere og enklere, og krever færre besøk.
  • På den annen side kan implantater av høy kvalitet være en livslang investering. Broer må vanligvis byttes hver 10-15 år.
  • Implantater forhindrer nedbrytning av kjevebenet som fører til beintap og mulige tannkjøttproblemer fra en manglende tann.
  • Men hvis det allerede er problemer med kjevebenet, er implantatene ikke et alternativ.

Delprotese

Dem siste løsningen som vi vil anbefale er proteser. Hvis du mangler noen eller alle tenner, er proteser er en grei og billigere løsning. En protese er laget av et slitesterkt materiale som etterligner utseendet på tennene og tannkjøttet for å gi munnen en svært naturlig utseende. Du kan fjerne protesene slik at du kan rense den for å sørge for at munnhygiene forblir god.

Broer vs. Delproteser

En delprotese er en avtagbar modell av tenner bygget av plast og eventuelt metall som er bygget for å passe i gapet der en tann eller flere tenner mangler.

Delproteser har alltid potensiale til å skade de tilstøtende tennene.

De kan også utgjøre en risiko for din munnhelse, da mat og bakterier kan bli pakket inn i gapet der tannen skulle vært.

En protese er løs og må ofte brukes sammen med protesegel. Den må byttes ut etter noen år, og må renses og vedlikeholdes for å ikke samle bakterier.

Mens en bro generelt er generelt et bedre alternativ, er det bare tilgjengelig hvis de tilstøtende tennene er sterke nok til å støtte det.