Rotfylling kan hjelpe deg til å beholde din tann og unngå eksttraksjon

I motsetning til det mange tror, er ikke rotfylling en smertefull prosedyre. Du får lokalbedøvelse og god tid til å sikre at den har virket før behandlingen begynner.

Hva er en rotfylling?

 En rotfylling kan være nødvendig når pulpa blir infisert. Pulpa er den myke sentrum som fyller tannen og rotkanaler, og holder tannen på plass i kjevebenet. Den infiserte massen kan påvirke bein rundt tannen, og dette kan føre til en smertefull byll. En rotfylling utføres ved å fjerne den infiserte massen fra tannen og behandle eventuelle sekundære infeksjoner.

Forutsatt at tannen er restaurert ordentlig etter rotfylling, er det ingen grunn til at tannen ikke bør vare for resten av livet. Men hvis en rotfylling ikke blir utført, eller infeksjonen er ikke tatt i tide, kan tannen måtte trekkes ut for å forebygge spredning og smerter. Derfor er det viktig å kjenne tegn på infiserte tenner, slik at du kan få behandling så snart som mulig. En infeksjon i tannen fører ikke alltid til vondt i begynnelsen, så det kan være vanskelig å få øye på. Derfor er det viktig å gå regelmessig til tannlegen og ta røntgen av alle tenner.

Noen tegn å se opp for er:

  • Smerter når du biter ned, eller når du trykker på tannen
  • Økt følsomhet overfor varme
  • Følsomhet for kulde som varer lenger enn et par sekunder
  • Hevelse
  • Misfarging – med eller uten smerter
  • En ødelagt eller skadet tann

Hvor lang tid tar en rotfylling?

Vanligvis kan en rotfylling utføres og ferdigstilt i løpet av en økt. Men i noen, mer alvorlige tilfeller kan du kreve noen avtaler for å fjerne infeksjonen helt. Dette er vanligvis tilfelle med tenner og vanskelige posisjoner eller de med buede røtter som er vanskeligere å finne og rense.

I de fleste tilfeller en ferdig rotfylling vil trenge en krone, ofte med stift – spesielt på de tennene som brukes til å tygge. En krone vil bidra til å gjenopprette tannens styrke, og bidrar til å forhindre den fra å sprekke under trykk. Fordi hver krone er skreddersydd for hver enkel pasient, trenger vårt laboratorium noen dager for å lage kronen, og i løpet av denne tiden vil vi kle tannen med en midlertidig krone for å hindre ny infeksjon. Hele prosessen tar vanligvis ikke lenger enn en uke, og du vil være i stand til å gå hjem uten behov for videre behandling.

Er rotfylling smertefull?

Det sies at rotfylling er veldig smertefull, men det stemmer absolutt ikke. Vi utfører behandlingen under fullstendig bedøvelse. Behandlingen blir dermed helt smertefri.

Alle behandlinger utføres tilnærmet smertefritt ved at en tannlege bruker bedøvende krem og lokalbedøvelse før behandlingen starter. På denne måten vil du nesten ikke merke noen smerter. 

Tannlegen vil ikke starte på en rotfylling før du er totalt bedøvet. Dette for å sikre at det ikke skal gjøre vondt. Du vil kunne reise på jobb, trening eller andre aktiviteter etter endt behandling