Tanngnissing – natteplagen for mange mennesker

Tanngnissing er en skadelig og ubevisst vane som ofte foregår om natten og forårsaker slitasjeskader på tennene. Tanngnissing kan også overbelaste dine kjeveledd og dine kjevemuskler. Du kan våkne med stive kjevemuskler eller hodepine om morgenen fordi du har overbelastet dine kjevemuskler.

Mange er uvitende

15 % av oss gnisser tenner regelmessig. Ofte er du selv ikke klar over at du gnisser tenner om natten. Spør din partner eller familie og venner om de har hørt at du gnisser tenner.

Behandling av tanngnissing

Jo tidligere man oppdager at man gnisser tenner, jo tidligere kan man bremse tanslitasjen, samt igangsette tiltak for å forebygge at gnissingen oppstår i fremtiden.

Først og fremst må vi finne ut årsaken til tanngnissingen. Denne kan være:

  • Slitasje av tenner som fører til feil bitt,
  • Feil høyde på fyllinger,
  • Stress,
  • Bitt- og kjeveleddsproblemer,
  • Tannstillingen mm.

Etter å ha funnet årsaken, må man prøve å eliminere denne og justere alt som kan justeres. Videre kan tanngnissingen reduseres eller elimineres fullstendig ved hjelp av bittskinne og avspenningsøvelser fra tannlegen.

Tannlegen tar avstøpning av tennerne dine og sender det til en tanntekniker som lager en skinne som passer til deg og dine tenner. Tannlegen prøver bittskinnen og justerer den hvis det trengs. Det er uvant å bruke bittskinnen i begynnelsen, men du kommer til å bli vant til den etter noen dager.